Het ontstaan van de Parson Russell Terrier


 

John Russell, bijgenaamd Jack, (1795 - 1883) werd op 12 december 1795 geboren in Dartmouth, South Devon. In het jaar 1814 werd John Russell toegelaten tot het ' Exeter College ', Oxford, waar hij als student in 1819 zijn eerste hond van een melkman kocht. Deze teef ' Trump ' is de grondlegger geweest voor john Russells eigen werklijn Terriers. Deze Terriers moesten voldoen aan de specifieke werkeigenschappen die hij stelde:

- de hond moest mee kunnen lopen in de meute

- goed op de vos te gebruiken zijn

- het wild blaffend uit de holen jagen zonder het wild te doden

Eind 1800 werden Terriers ook buiten de jagerij populair en dat leidde al gauw tot veranderingen in het uiterlijk van de honden.

 

Uiterlijk

 

De Parson Russell Terrier behoort wit of overwegend  wit met tan, lemon, zwart (of drie-kleurige)  aftekeningen te zijn. Bij voorkeur met aftekening op het hoofd en bij de staartaanzet. Het hoofd moet wigvormig zijn met sterke gespierde kaken, perfect scharend gebit en kleine v-vormige oren naar voren vallen.

We kennen twee vachttype's: gladharig en ruwharig. Het belangrijkste is dat de vacht van nature stug en dicht is en het lichaam goed kan beschermen tegen weersomstandigheden en tijdens de jacht. Beide type's moeten makkelijk te omspannen zijn met beide handen van gemiddelde grootte (net achter de schouders.) Met  een te grote borstomvang raakt de hond vastgeklemd in een nauwe vossepijp. 

Ideale hoogte voor de Parson Russell Terrier:

Teven: 33 cm       Reuen: 36 cm    

Met een marge van 2 cm erboven of eronder. 

 

De erkenning

 

De Parson Russell Terrier is sedert januari 1990 erkent in Engeland (het land van herkomst) en juli 1990 erkende de F.C.I. de Parson Russell Terrier wereldwijd.

 

De Parson Russell Terrier Club Nederland

 

De P.R.T.C.N. is opgericht in 1984 en erkend door de raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland op 2 mei 1992.                            

 


[Home]

Design. B.Souren